eerste ontmoeting met biophilic design

Mijn eerste (nog onbewuste) ontmoeting met een biophilic design project was nu bijna tien jaar geleden, toen ik aan het rondreizen was door Marokko en overnachtte in een ecolodge nabij Essaouira; Riad Baoussala. Deze plek heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt en nog steeds als ik aan de plek terugdenk, dan voel ik weer het gelukzalige gevoel wat ik had toen ik daar was. Het is werkelijk een paradijs op aarde.

Ik ben op dit moment een boek van Biophilic Design pionier Stephen R. Kellert aan het lezen: ‘Biophilic Design – The Theory, Science, and Practice of Bringing Buildings to Life’. Hij begint zijn verhaal met een herinnering aan een reis in Turkije, waarbij hij eens overnachtte in een bijzonder hotel aan de egeische kust. Dit hotel was zo intuitief, zintuigelijk en in samenhang met de natuur en cultuur van de plek ontworpen, dat hij onmiddelijk aanvoelde dat dit gebouw ontworpen moest zijn door een vrouw. Zijn vermoeden bleek te kloppen en hij zegt hier zelf over dat vrouwen een sterke, intuitieve gave bezitten om hun omgeving aan te voelen en hierop te reageren.

Eenzelfde ervaring had ik bij Riad Baoussala. Toeval of niet, maar dit bleek ook te zijn ontworpen door een vrouw; de francaise Dominique Choupin. Het geheel is organisch gebouwd met lokale mensen, materialen en middelen. Vooral het prachtige gebruik van kleuren en de sterke diversiteit van de verschillende ruimtes zijn mij altijd bijgebleven. Elke plek in deze ecolodge is een ervaring op zich en zodoende biedt de lodge voor ieder moment en iedere stemming een bijpassende ruimte. Centraal gelegen is een grote, open binnenplaats onder de blauwe hemel waar alle kamers op uitkomen. De openheid vormt een mooi contast met de schaduwrijke omringende arcade van waaruit je de binnenplaats kunt overzien en kunt schuilen voor het felle zonlicht en de hitte midden op de dag. Bovenop het dak is een dakterras gesitueerd, waar je rond kan wandelen en van waaruit je zowel de binnenplaats overziet als ook aan alle kanten uit kunt kijken over de omgeving. Buiten het centrale gebouw zijn verschillende soorten tuinen gelegen met elk een eigen sfeer. Het zwembad is een apart ommuurde plek, met restaurant, opgetrokken uit natuurlijke materialen en prachtig vormgegeven qua licht en kleur. Een bijzondere aanvulling is een magische openlucht-bioscoop, die is ondergedompeld in diep verzadigde blauw tinten. Het geheel leek toen al, en lijkt nu nog steeds wel, een droom.

Mocht je interesse gewekt zijn over dit paradijs op aarde, kijk dan op de website van Riad Baoussala: https://www.baoussala.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *